Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers

Lilypie Maternity tickers

Ahad, 27 Disember 2009

~insyirah ooooo insyirah~

insyirah dah 13 bulan...
sekejap je rs..
insyirah xlh jln lg,
ckp dah boleh skit2.
dah blh sebut nak, xnak, baby, star, bird, cat,
sudah pandai angkat tgn bila mama tny sape iman nur insyirah, angkat tgn..pastinya si kecik mama ni akan angkt tgn ngn jari diangkat cam menunjukkan no 1.
bila mama suh sayang mama, insyirah akan nganga mulut n cium kat pp mama,
salam pon dh pndai,
kl suh duduk pon dh fhm...
dah hr ni, mama perasan,
dia dh tau time mama mrh dia,
smlm mama mrh dia sbb xdok diam dlm kete, nk main mcm2..
bila mama angkt tgn cam nk pukul dia,
mula dia tgk mama pahtu cebiik,
then trs nangis...
phtu hr ni mama try lg, mmg sah dia dh fhm bl mama mrh dia,
skang kl xnk dia wat pe2, angkat tgn je, dia tau mama mrh n akn tgk mama,
kl mama wat muka mrh, dia akn nangis tp kl wat muka bese, dia akn sengih plak..
mcm2 la insyirah ni.
mcmn pon, mama suka layan dia, kadang2 mama saje usik2 dia...best tgk dia wat muka...
cuti sek pon dah nk hbs..rs cam xnk keje je..nk jg, main ngn insyirah,
indah sggh saat bersama insyirah....

Khamis, 17 Disember 2009

.:dari kaca mata guru:.

selalu je org melihat kerja sebagai cikgu ni mudah, senang..
tp, xramai yg tau kerja sebagai cikgu bkn semata2 menjadi cikgu sahaja,
bkn setakat masuk kelas mengajar,
kerja sebagai cikgu lebih dari itu,
kerja sebagai cikgu yang xpernah henti menerima tugasan,
selesai satu, datang yg lain,
bkn menangguh kerja, tp kerja yg beratur menunggu utk disiapkan...
selalu saja org melihat cikgu cuti banyak,
ye la kan, bila cuti sek, cikgu pon cuti,
rasanya xramai yg tau cikgu sll kerja hari sabtu, lg2 kl awal thn..
sibuk ngn kegiatan kokurikulum...
xpon ngn latihan dlm perkhidmatan,
jd cikgu bkn setakat mengajar,
jadi cikgu menuntut kita menjadi segala2nya,
kitalah cikgu, ibu bapa, jurulatih, kerani, polis, doktor, kaunselor, detektif, artist...
senang cite, cikgu adalah seorg serba boleh,
cikgu yg senang lenang adlh cikgu yg xkomited ngn keje, suka mengelak bl diberi tugasan, keje pon smbl lewa..cikgu yg mcm nilah, bl cuti, dia pon cuti sama..
pengalaman mengajar petg, banyak menguji mama utk mdidik anak murid mama,
solat pon nk kn kejar, dikerah, baru solat, kl x, xsolat la jwbnya..

anak2 kat rumah xsama sms kat sek,
byk kes, parent xpercaya perangai anak kat sek,
sll ckp, 'anak sy baik kat umah. kat umah xmcm ni pon'
ye la, kat umah xde kwn2 yg blh sokong myokong,
cb tgk n perhatikan, kbanyakan remaja kita jd nakal sbb terpengaruh ngn rakan,
bdk2 ni kl ugut nk gtau parent, br dok diam,
sah2 la kat umah baik...
kadang sekolah je kuar tanduk,
kadang2 mama terpk, knp anak org lain blh kurang ajar, tgg suara bl bckp ngn cikgu?
rsnya kl jmp kat luar n xknl, berhemah je ckp,
mama pk, sbb mereka rs rapat n dekat ngn cikgu..
habiskan masa kat sek lg lama dr kat umah,
bertemu ngn cikgu lg lama dr parent sendiri,
kl ada parent yg bc entry ni,
kl anak anda seorg yg bermasalah kat sekolah, jgn cepat nk salhkan cikgu,
ingtlah xde keuntungan pon utk cikgu mereka2 cerita ttg anak anda...
cikgu cuma nk tolong anak anda menjadi manusia dan bukannya hantu atau sampah masyarakat...
kl blh, cikgu pon xmau pening2kan kepala n hbskan masa myiasat kelakuan anak anda..
cikgu hanya menjalankan tanggungjawab yg terpikul di bahu,
cikgu yg ikhlas utk mengajar medidik anak bangsa,
bknnya cikgu yg tau mgajar asalkan hbs silibus dan menunggu gaji masuk tiap2 bln

Rabu, 16 Disember 2009

~Seminggu di Kampung~

sudah lama nk update tp sungguh malas nk mengarang sbb rs xde skill mgarang..
tb2 je rs cam buat karangan budak darjah 6 je bl write kat blog ni.
bnyk sebenarnya nk cerita, tp xtau nk mula kat mn..
 dah hmpr smggu kat kg,
best...insyirah pon suka sbb ramai yg melayan dia...
kuat main, kuat mkan..
tdo awal tp bgn lmbt..
pnt sbb main
sekarang dah pndai ajak main kat halaman,
asik nk bjlan wpn xpndai jln sendiri lg..
tp xpe, ada ramai bibik yg blh pgg kiri knn insyirah,
mama pon rilex skit sbb ramai yg leh jg insyirah,
memandangkan ramai kat umah abah tok ni,
insyirah pon sk mkn,
stp kali ada org mkn, dia pon sibuk 'nak..nak..nak'
siap nganga mulut plak tu...
selagi dia nk mkn, mama kasi je...
best btl tgk dia mkn..
insyirah dah sthn tp xpndai jln lg,
Alhamdullilah insyirah xdemam n menangis pon bila kn inject utk umur sthn..
kental sungguh dia, selama dok kn inject ni,1 kali je dia nangis n demam..
tupun sbb kn inject kat 2,2 belah peha..

insyirah dah setahun lbh, mama harap:
-anak mama ni leh jln, xsbr nk tgk insyirah jln.
-sihat sokmo, xselesema lg
-makin pandai bercakap, leh pggl mama n bkn ma

~insyirah, andaikata blog ni msh ada n berkesempatan utk membacanya, mama nk insyirah tau knp mama xcelebrate bday insyirah bsr2, bt bday party;bg mama, ckp la kl kt sambut b3 n doa dr mama n papa...mama n papa, seblh mungkin nk adil ngn anak2 mama..mama xnk apa yg insyirah dpt, adik2 insyirah xdpt sbb kt xtau mcmn khidupan akn dtg..mama jg xmahu mjadikan bday party sbagai trend..ckp la insyirah sekadar mama, papa mengingati tarikh kelahiranmu dan menyambut dgn kt sekeluarga..doa mama:anak mama ini mjadi seorg anak yg solehah, membesar ngn sempurna, hargai mama n papa, jgn riak n bangga ngn apa yg Allah kurniakan. mama sayang insyirah sgt2~