Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers

Lilypie Maternity tickers

Sabtu, 31 Oktober 2009

::entri utk ijah::

mesti saspen ijah bl tgk entri mama nih.ntah nape mama wat tjk entri  ni pon xtau.tb2 je dpt idea utk bg tjk entri ni-->entri utk ijah...ni mst gara2 mama bc entri kat blog ijah nih.mgkn sbb ijah sedih xdpt pregnnt lg.mama bkn apa,tb2 mama rs bersyukur sgt ngn apa yg mama ada skang. 
kl semua nk tahu(ramai ke yg bc blog mama nih?) mama xpnh simpan harapan yg tgg utk pregnnt...sggh!smpkan mama dh siapkan diri utk bg papa khwn lain kl mama xdpt pregnnt.bg mama, papa nk khwn ngn mama pn dah ckp baik..mst nk tahu knp kan?
sbbnya, sblm mama khwn, sjk thn 2005, mama kn period pain yg teramat trk,siap kn g hospital, inject br hilang sakit.time sakit ni, mama xleh berdiri n asik2 muntah je...bl mama keje, jmp doc pakar kat sg buloh, pakar nasihatkan buat laparoskopi.doc syak ada cyst kat ovari mama.mula2 mama xnk buat, tp papa mnt mama bt.ms ni mama xkhwn lg ngn papa, tunang pon blum. thn 2006.bila papa suh mama buat, mama buat.mama pk, at least kl dah khwn, xdpt anak, mama dah berusaha berubat.ohhh..lupa plak.sblm tu...spnjng mama blaja, mama dptkan rawatan kat hospital sultanah aminah, xde apa2 tindakan,cuma diberi pain killer je.pahtu kat private, kn mkn ubat hormon danazol.mkn ubat ni, efek btl pd hormon mama.berat pon naik.hbs study,ms nk tgg posting, mama dptkn rawatan kat hospital krai je, ms ni kn mkn pil perancang.huh..xkhwn lg tp kn mkn pil dah...wpn tiap2 bln mama merana sbb period pain, mama kuatkan diri...sll ckp..Allah bg sakit ni, sbb Dia tahu mama blh harungi..dan Alhamdullilah, bl keje, jmp doc pakar kat hosp sg buloh trs doc sarankan bt laporoskopi, nk tahu apa yg sbbkan period pain trk.hasil...ovari sblh kiri mama rosak..
4 januari 2008, mama bt laporoskopi kat hospital sg buloh.masa ni mama hny ditemani papa yg dah jd tunang mama.mama xbg family mama dtg sbb xnk nyusahkan dorg, lgpon masa tu arwah mama sakit...6januari mama discaj.ingt nk blk kelantan mlm tu tp tket keteapi tmpt tdo hbs..so mama terpaksa blk 7jan.tp mlm tu lbh kurg kul 11mlm, abah mama col mnt blk mlm tu jgk sbb doc ckp arwah ma tenat..rupanya mama kuar wad, arwah ma plak msk wad.sblm tu arwah ma ada sms mama tny bl leh kuar wad n mnt maaf sbb xanta sms sbb dia pon xsdp bdn. mama trs col papa.mnt tolong ngn dia utk anta mama blk kg..nsb baik papa ckp blh.kul 5pg bertolak blk.kul 11pg smp kelantan, trs sggh kat hospital tgk arwah ma..mama ngns tgk arwah..arwah nk pluk mama tp xleh nk peluk sgt sbb mama xleh nk tunduk sgt sbb ada pagar kat katil arwah. ehhhh..apa ke halnya cite bdn ni plak?bikin sedih je kan.tp dah cite, trskan aje la kan.ms ni sempat suapkan arwah makn tghari.dan juga smpt mnm air milo yg dibuat bakal menantu.ptg tu mama pegi ziarah lg arwah..mama ckp kat arwah,mama mnt maaf sbb xleh nk jg arwah sbb mama xleh dok lama lg. dan esknya, dlm kul 8pg, makcik kol suh g hospital..mama smp2 je, arwah dah xde.."ma dah xde" itu je yg terkeluar dr mulut mama.air mata trs mengalir....Wpn arwah pegi sblm sempat tgk mama khwn(tepat2 sbln sblm mama khwn), mama bersyukur sbb mama berkesempatan jg arwah.mama smpt mandikan, basuh berak, suap arwah...ckp puas hati sbb mama dah tau mama blh basuh berak arwah ma.dlm sakit2 lps operate pon, mama join mandikan jenazah,wpn pd mula2 xdibenarkan sbb keadaan mama.tp mama berkeras sbb pd mama, itulah kali terakhir mama dpt mandikan arwah.anak perempuan ma seramai 3org, semua mndkan arwah.cuma time dikafankan, mama xtlng,sbb dah xlart.hny izaty yg menolong..mama anta arwah smp ke kubur, skt operation langsng mama xhirau..dah selesai sume, br terasa kesakitan tu..
7 feb mama khwn...awal2 pemergian arwah ma, mama xde keinginan langsng nk khwn.tp abah mama suh bt jgk.katanya yg pg, biarkan pegi.kt yg hdp, trskn hdp.usai solat maghrib sblm akad nikah, lama mama menangis atas sejadah..sggh!!!mama nk arwah ma ada dcc mama pada ms itu.selepas akad nikah, slps bergmbr, mama stil menangis.
2bln berkhwn mama disahkan preggnt...terkejut!mama xletak harapn yg tgg utk semua ini.rs xpercy je..tp ms2 awal2,  doc bg 2 kemungkinan pregnt luar rahim@janin kcil lg sbb bl scan xnmpk n mama spttnya mnjalani ujian hcg(btl ke idak ni..ingt2 lupa nih) utk tau tiub tersumbt@x.kebargkalian mama utk pregnnt skit sbb satu ovari je yg ok.tp Allah bg mama pluang utk rasai saat menjadi ibu.ramai yg tkejut bl mama pregnt.
bilamn mama pregnt, satu bnd je yg bermain difikiran mama.......
"Allah bg mama hadiah setelah mama sabar dlm menghadapi setiap dugaanNya"
pnh juga mama mengeluh krn sll dduga,tp mama sll ckp, mama kuat utk lalui semua ini, sbb itu Allah duga.setiap kali lbh solat, mama doa agar Allah tabahkan dan kuatkan hati mama utk lalui semua dugaan dariNya.


meh cni mama ringkaskan apa yg mama sekeluarga lalui:

  1. tp2 bulan sakit
  2. mula2 syak kn endometriosis
  3. dah bt laporoskopi, ovari kiri rosak.
  4. arwah ma sakit, kn bergntng ngn oksigen
  5. abah khwn lain-->>ada mak tiri(umi) 
  6. arwah ma meninggal
  7. umi meninggal scr mengejut tepat2 60hr arwah ma meninggal :( 
  8. mama khwn--->>happy sgt
  9. abh khwn lagi
  10. mama dpt insyirah-->>terlampau happy
mama cite sume ini bkn mahu meraih simpati, tp mama mahu sape2 yg bc KUAT dan TABAH bila diduga.ingatlah Allah akan bg ganjaran jk kita sabar menempuh dugaannya..sekian terima kasih..hikhikhik...

"LALUILAH KEHIDUPAN INI DGN GEMBIRA, CERIA.USAH BERDUKA, BERMASAM MUKA,MERESAH JIWA KRN MASALAH, KERANA YG PASTI ANDA PK@X, BERDUKA@X, ANDA TETAP PERLU MENGHADAPINYA"

Rabu, 28 Oktober 2009

~Sukarnya Mendidik~

menjadi guru xsemudah seperti yang disangka,
berdepan dengan pelbagai kerenah, watak, khidupan.
semakin lama menjadi guru, semakin mencabr dirasakan pekerjaan ini,
dari luar, mata2 yg memandang selalu sgt memandang enteng pekerjaan sbg guru,
bnyk cuti, kerjanya separuh hari shj,
xramai yg tahu, guru bekerja smp ke rumah,
kerja?wpn tdk mahu dibawa pulang, kadang2 terpaksa jua dibuat di rumah,
xpernah selesai, siap satu, datang lagi yg lain.
masuk kelas mengajar, dalm ms yg sama mendidik..
saat ini mama menrasakn terlampau sukarnya nk medidik ank2 murid mama,
knp?setiap kali mama melangkah masuk ke kelas, pastinya gumpalan kertas yg akan menyambut kedatangan mama..
setiap kali mama masuk ke kelas juga, 10 min mama peruntukkan utk mrk membersihkan kelas...
hr ini utk keberapa kali mama masuk kelas pon, mama xtau...gumplan kertas masih menyambut kedatangan mama..
tp hr ini xseperti biasa,mama xpinta lg anak2 murid mama untuk mengutip sampah yg ada disekitar meja mereka sebaliknya mama mnt mereka tadah tgn..mama hadiahkan satu rotan setiap org dan sedikit bebelan untuk halwa telinga mereka..:(
berapa kali ye mama perlu mengarahkan mereka utk membersihkan kelas?pastinya, arahan itu tiada bil.memberi, memberi dan terus memberi sehingga mereka terdidik..
anak2 muridku, belajar la menjaga alam sekitarmu...jgnlah terlalu mementingkan diri sendiri.usah menjadi manusia yg perlu disuruh untuk melakukan sesuatu..jgn malas...

Isnin, 26 Oktober 2009

Online Contest ~ Senyuman Ceria Si Comel

dah lama sgt xupdate blog,
so mama amik pluang join contest.
contest ni dianjurkan oleh smileykidz
Hadiah yang ditawarkan adalah:
Pemenang Utama x 1 org:
Outdoor fotografi selama 1 jam
~unlimited shots~
~1 sticky album dengan 20kpg gambar terbaik~
Pemenang sampingan x 2 org:
Voucher fotografi SMILEYKIDZ bernilai RM50
Online contest ini di buka dari tarikh:
15th Oktober 2009 - 31 Oktober 2009 jam 11.59mlm.
Terbuka kepada si comel berusia 1day - 4 thn sahaja.

Cara2 penyertaan?
1.Jadi Follower SMILEYKIDZ dan Add SMILEYKIDZ di dalam bloglist anda
2.Letak banner contest ini di sidebar blog anda dengan link ke entri ini
3.Buat entri mengenai Online Contest ~ Senyuman Ceria Si Comel ini di dalam blog anda
Kemudian, upload gambar si comel di dalam entry tersebut dengan senyuman yang paling ceria/happy/sweet. TETAPI hanya SATU (1) gambar terbaik akan di nilai.
Jangan lupa nyatakan nama si comel dan umurnya.
4.Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke SMILEYKIDZ .
AMARAN: no link back will be disqualified
5.Bila anda dah puas hati dengan entry tu, TINGGALKAN komen dan LINK entry tersebut di dalam ruang komen entry online contest ini.

Syarat-syarat Penyertaan dan disclaimer:
1.Terbuka kepada semua mommies/daddies yang mempunyai anak berusia 1hari - 4 tahun.
Anda boleh upload seberapa banyak gambar senyuman si comel TETAPI hanya SATU (1) gambar terbaik akan di adili.
Dalam gambar2 tersebut, mestilah gambar INDIVIDUAL. Kalau ada 2 orang dalam gambar itu, secara automatik gambar itu tidak akan di adili.
2.Kalau anda ada lebih dari seorang si comel, boleh upload gambar mereka tetapi MESTILAH gambar INDIVIDU tau!!
3.Entry anda HANYA akan di adili oleh SMILEYKIDZ.
4.Keputusan peraduan ini adalah MUKTAMAD.
5.Penyertaan dibuka dari 15th Oct 09-31th Oct 2009, jam 11.59pm.
6.SMILEYKIDZ akan memula sesi penilaian pada bila2 masa.
7.SMILEYKIDZ akan meninggalkan komen di dalam entri anda setelah diadili.
8.Sebarang pertukaran gambar selepas di adili tidak akan di ambil kira.

dan...inilah gmbr untuk contest ni.....







nama: Iman Nur Insyirah Bt Mohd Bakery
umur: 11 bulan

25 Oktober

25 Oktober lepas birthday mama,
papa buat kejutan,
tharu la jgk,
thn ni plg best sbb sama2 dpt smbt ngn papa,
thn lps papa outsttn masa birthday mama...

Ahad, 18 Oktober 2009

.::update blog:.

dah lm xupdate,
malas,bz dok lyn facebook,
lgpon, kl update, xde org baca pon,
xde org tertgg update dr mama pon kan,
tu ler mama malas nk update...
hr ni pon mls, tp bosan dok buat soalan modul,
so, mama tukar2 la background mama