Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers

Lilypie Maternity tickers

Selasa, 29 September 2009

.:Raya Pertama dan Kedua:.

Syawal ke 10 br berkesempatan untuk update blog ni
Aidilfitri 2009, raya pertama yang disambut ngn kehadiran chaya mata Iman Nur Insyirah,
Raya ke2 sebagai isteri kepada Mohd Bakery n tanpa kehadiran ma...
thn ni kami sekeluarga raya kat umah abah mama dulu..
thn lps dah umah ma papa..
gilir2...
thn lps mama xrs sesedih thn ni..
mgkn sbb thn lps dok kat umah MIL,
mlm raya, ms mama ngn adik n kakak ipar buat persediaan untuk sambut raya,
mama dah rs sedih...
teringat sangat kat arwah ma..
masa arwah ada,
dia yg mgarahkan sume bnd,
mama bknnya pndai masak,
mama tgg je arahan dia nk wat pe..
terasa sgt mlm ry tu..
asyik teringt je..
pg raya tu..
ms mama amik wudhu utk solat subuh..
terdengar plak takbir ry..
syahdu sggh rs..
sebak...
thn je xnk nangis,
tp mngalir jgk..
mkn dithn mkn bnyk air mata mengalir...
siap je amik wudhu,
mama trs pegi kat adik mama,
menagis ngn dia,
ma,
ayu btl2 rindukan ma,
terbayang2 lagi bila mlm raya ngn ma,
ms slat subuh tu pon,
mama solat ngn keadaan menangis,
xleh thn..
mkn thn, mkn sebak..
usai solat,
mama hadiahkan Al-Fatihah buat ma,
makin sebak...
huhuhu..
terdetik di hati mama,
mgkn lps ni,
mama xleh sambut ry pertama,
kat umah abah lg,
teringt sgt kat arwah ma,
mama xnk adik mama rs sedih gak..
ok..tgglkan perkara sedih,
layankan gambr2 kami sekeluarga masa ry pertama...
byk gmbr xjd..
sbb my princess xnk bergambr,
xnk pandang kamera,
n xnk dok diam langsng














Sabtu, 19 September 2009

.:SELAMAT HARI RAYA:.

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI UNTUK SEMUA
AMPUN MAAF DIPINTA

Selasa, 15 September 2009

.:pembuat popia itu:.

mama tgh bengang ni,
mama bt bisnes popia sira ngn sorg akak ni,
mama oder 200 balang,
jnj leh dapat,
2mgg puasa mama dah col gtau nk amik 70balang mgg dpn tu,
bila tb masa,
suh amik esk,
bl col pg, ckp suh amik ptg,
mama suh siapkan 30balang dl sbb agen(ganas btl ayat ni) mama nk amik tghhari,
nsb baik leh dpt
esk tu mama col lg,
nk amik yg baki 40 balang,
skali xsiap lg,
jnj amik hr isnin,
hr isnin, gtau plak suh amik hr petang selasa plak...
dah bengang nih...
tp ok lg...
sabar...
dpt la amik yg 40 tu hari selasa,
masa amik tu mama gtau nk yg baki 130 mgg ni..
akak tu ckp...blh2...tp awal mgg..
mama say ok...
bila smp hr isnn mama col,
suh amik hr selasa plak..
mama paksa dia buat dl 10 balang sbb dah ada yg nk blk selasa tu,
dia buat la,
masa mama g amik 10balang tu,
akk tu tny, oder mama tu skali ngn oder kwn mama ke?
mama ckp x..
dia kata dia masukkan oder kwn mama dlm oder mama,
dia ingatkan kwn mama oder atas nama mama,
tp dia xsdr, bila kwn mama gtau dia yg dia xgtau mama pon,dia oder sendiri,
dah la kwn mama punya oder 70 balang,
cuba kira 120 - 70 tggl bape?
akk ni cam nk buat naya org je..
mama ckp xleh bg 70 sbb yg dia oder dl ngn mama 30,
once dia ckp cancel,
mama dah mnt agen mama tmbh oder..
mama dah replacekan oder dia ngn org lain,
dgn perasaan kesian (wpn kwn mama dah khianat mama),
mama ckp, kl nk kasi kat dia pon,
kasi 30 je,
sbb itu yg dia oder mual2 ngn mama,
akk tu kata tgk la camne,
on d way mama nk g anta popia ke agen mama,
bncng ngn papa,
papa kat wpun mcmn pon,
nk 120 balng jgk
kl akk tu ingt kwn mama oder ngn mama,
biar dia berurusan ngn kitorg,
tp mama rs,
akk tu sbnrnya xleh nk siapkan,
pahtu nk cut oder kitorg la,
knp mama rs gtu?
sbb akk tu kata,
dia yg kn anta popia tu kat kwn mama,
pk la logik,
kl oder ngn mama,
pttnya mama la yg anta popia tu,
bknnya dia,
sbb slma ni masa kwn mama jd agen mama,
mama yg anta popia tu,
dan mama rs akk tu saje je nk selamatkan diri ngn buat gtu,
tnp pk yg kitorg mgkn gaduh,
nsb baik la mama ni bkn kaki gaduh,
pk kawan,
mls nk pnjng2kan cite,
hr ni dia jnj nk bg balnce 120 kat mama,
pg tadi papa g amik,
dpt 50 blng je,
pahtu jnj nk bg mlm ni balnce,
skali dio col,
gtau dia xleh nk siapkan,
tgn dia kn kipas siling ms tukar langsir,
mama xrs kesian pon,
mama ckp, Allah dah balas,
tu la sll sgt bg alasan,
sknag btl2 ada alasan,
mama dah SERIK nk berurusan dgn dia lg..
kl xmmpu buat xpyh la berjnj,
mnyusahkan org je..

Ahad, 6 September 2009

.:insyirah ngn bj raya:.

1st time sambut ry aidilfitri ngn insyirah,
tersgt la xcited nk belikan bj raya tuk dia,
mula2 pk nk jht,tp memandangkn kami akn blk shari sblm ry,so terpaksa la beli...
bl beli bj, nk kn betulkn plak.tgn n kain labuh, bj plak senteng,
layankan gambr2 insyirah ngn tudung n bj kurung dia..
punya la ssh nk amik gmbr, xnk dok diam pon








Khamis, 3 September 2009

::bebel part 1::

hari ni 1jam mama bebel ngn student mama
knp?
correction yg mama suh buat hr Selasa lagi,
masih jugak xsiap wpn hr ni dah hr Khamis.
mama rotan student mama yg xsiap keje yg menipu buat correction.
dari satu meja ke satu meja mama pegi,
bilang berapa correction yg ptt buat,
xckp, mama rotan..
pandai btl kl nk mnipu,
maybe student mama ingt mama xkan kira,
tp dorg silap,
mama akn kira n pastikn mereka jjur...
mama jd cikgu bkn stakat nk mgajar tp juga MENDIDIK..
mama rotan sbb menipu dan tidak jujur..
selepas siap check,
apalgi..mama mulakan khutbah mama,
'angkat tgn sape yg xckp pembetulan?'3/4 kelas...arghh..terlampau ramai yg xjjur.
'xpyh la awak sume nk tipu org pandai..sy dah msk u, awk sume br form 1, dok plak kelas d.ada hati nk tipu sy...sedar2 la diri' mama terpaksa berlagak sbb mama rs itu satu cr utk bg student mama sdr dr angan2 yg panjang dan juga penyakit malas yg terlampau sgt.
'sbb tu cikgu srh awk sume blaja, jd org berilmu,spy xmudah kena tipu. kl xde ilmu, mdh sgt nk kn tipu,
'awak pk la, knp cikgu nk mrh2 awak sume.siapa awk pd cikgu?awk sume bknnya ank cikgu,atau adik cikgu atau saudara cikgu?bkn sape2 pon...tp cikgu ttp marah awak bl xbuat keje sbb cikgu jd cikgu hr ni bkn stakat nk mgajar tp mendidik awak sume...sy sdr tjawab tu...tp awk sume sdr xtjwb awak sbg pelajar?'
'cikgu bg keje bkn suh siapkan trs, ckgu bg 3hr utk siapkan..tp ada jgk insan2 yg xnk siapkan keje.cikgu kecewa btl ngn sikap awak sume.xpnh nk hargai apa yg ada.bila cikgu suh salin nota, mula merungut...bl salin nota, bknnya cikgu photostat n suh awak sln dalm bk tp cikgu tulis kat white board. kl awak pnt, cikgu pon pnt.bl blaja awk sume ddk, cikgu berdiri dan berckp...lg pnt.'

1jam mama bebel.
last mama ckp "awak suka atau x, cikgu akn ttp membebel pada awk smp awk sume berubah sikap"

Rabu, 2 September 2009

::bila dah start keje....::

hari ni dah 3hr mama start keje.
jd cikgu bertugas plak minggu ni
masuk kelas bg markah ujian ogos
bila nk bincang plak, mama tny, xde org jwb..
eh cam ckp ngn tunggul kayu plak...
2,3 kali mcm tu,
alih2 mama mls nk bncng,
'buat correction bg soalan yg salah.mn2 soalan yg cikgu xbncng, cari sendiri jawapan.semua dah pandai sgt kan.salin soalan dan jawapan yg betul shj.xpyh tulis a,b,c.mn soalan ada gambr, lukis.buat dalam buku latihan.jelas?
jelas cikgu!!!
beberapa saat selps tu,'cikgu, buat yg salah je ke?
'cikgu ckp buat pembetulan, maknanya yg salah dibetulkan la'
sesaat lg ' cikgu tulis semua ke, a, b ,c ngn d'
telinga mama dah berasap...rsnya dah jelas bg arahan...
mama pegi, tarik telinga, 'kelas, cikgu ckp kena salin semua jawapan atau salin jawpan yg betul je'.....'yg betul je cikgu'.....'dgr x?'...'dgr cikgu'...'kl xdgr lg, cikgu tarik lg telinga bg dgr'.
alahai...anak murid ku...