Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Lilypie Maternity tickers

Lilypie Maternity tickers

Ahad, 27 Disember 2009

~insyirah ooooo insyirah~

insyirah dah 13 bulan...
sekejap je rs..
insyirah xlh jln lg,
ckp dah boleh skit2.
dah blh sebut nak, xnak, baby, star, bird, cat,
sudah pandai angkat tgn bila mama tny sape iman nur insyirah, angkat tgn..pastinya si kecik mama ni akan angkt tgn ngn jari diangkat cam menunjukkan no 1.
bila mama suh sayang mama, insyirah akan nganga mulut n cium kat pp mama,
salam pon dh pndai,
kl suh duduk pon dh fhm...
dah hr ni, mama perasan,
dia dh tau time mama mrh dia,
smlm mama mrh dia sbb xdok diam dlm kete, nk main mcm2..
bila mama angkt tgn cam nk pukul dia,
mula dia tgk mama pahtu cebiik,
then trs nangis...
phtu hr ni mama try lg, mmg sah dia dh fhm bl mama mrh dia,
skang kl xnk dia wat pe2, angkat tgn je, dia tau mama mrh n akn tgk mama,
kl mama wat muka mrh, dia akn nangis tp kl wat muka bese, dia akn sengih plak..
mcm2 la insyirah ni.
mcmn pon, mama suka layan dia, kadang2 mama saje usik2 dia...best tgk dia wat muka...
cuti sek pon dah nk hbs..rs cam xnk keje je..nk jg, main ngn insyirah,
indah sggh saat bersama insyirah....

Khamis, 17 Disember 2009

.:dari kaca mata guru:.

selalu je org melihat kerja sebagai cikgu ni mudah, senang..
tp, xramai yg tau kerja sebagai cikgu bkn semata2 menjadi cikgu sahaja,
bkn setakat masuk kelas mengajar,
kerja sebagai cikgu lebih dari itu,
kerja sebagai cikgu yang xpernah henti menerima tugasan,
selesai satu, datang yg lain,
bkn menangguh kerja, tp kerja yg beratur menunggu utk disiapkan...
selalu saja org melihat cikgu cuti banyak,
ye la kan, bila cuti sek, cikgu pon cuti,
rasanya xramai yg tau cikgu sll kerja hari sabtu, lg2 kl awal thn..
sibuk ngn kegiatan kokurikulum...
xpon ngn latihan dlm perkhidmatan,
jd cikgu bkn setakat mengajar,
jadi cikgu menuntut kita menjadi segala2nya,
kitalah cikgu, ibu bapa, jurulatih, kerani, polis, doktor, kaunselor, detektif, artist...
senang cite, cikgu adalah seorg serba boleh,
cikgu yg senang lenang adlh cikgu yg xkomited ngn keje, suka mengelak bl diberi tugasan, keje pon smbl lewa..cikgu yg mcm nilah, bl cuti, dia pon cuti sama..
pengalaman mengajar petg, banyak menguji mama utk mdidik anak murid mama,
solat pon nk kn kejar, dikerah, baru solat, kl x, xsolat la jwbnya..

anak2 kat rumah xsama sms kat sek,
byk kes, parent xpercaya perangai anak kat sek,
sll ckp, 'anak sy baik kat umah. kat umah xmcm ni pon'
ye la, kat umah xde kwn2 yg blh sokong myokong,
cb tgk n perhatikan, kbanyakan remaja kita jd nakal sbb terpengaruh ngn rakan,
bdk2 ni kl ugut nk gtau parent, br dok diam,
sah2 la kat umah baik...
kadang sekolah je kuar tanduk,
kadang2 mama terpk, knp anak org lain blh kurang ajar, tgg suara bl bckp ngn cikgu?
rsnya kl jmp kat luar n xknl, berhemah je ckp,
mama pk, sbb mereka rs rapat n dekat ngn cikgu..
habiskan masa kat sek lg lama dr kat umah,
bertemu ngn cikgu lg lama dr parent sendiri,
kl ada parent yg bc entry ni,
kl anak anda seorg yg bermasalah kat sekolah, jgn cepat nk salhkan cikgu,
ingtlah xde keuntungan pon utk cikgu mereka2 cerita ttg anak anda...
cikgu cuma nk tolong anak anda menjadi manusia dan bukannya hantu atau sampah masyarakat...
kl blh, cikgu pon xmau pening2kan kepala n hbskan masa myiasat kelakuan anak anda..
cikgu hanya menjalankan tanggungjawab yg terpikul di bahu,
cikgu yg ikhlas utk mengajar medidik anak bangsa,
bknnya cikgu yg tau mgajar asalkan hbs silibus dan menunggu gaji masuk tiap2 bln

Rabu, 16 Disember 2009

~Seminggu di Kampung~

sudah lama nk update tp sungguh malas nk mengarang sbb rs xde skill mgarang..
tb2 je rs cam buat karangan budak darjah 6 je bl write kat blog ni.
bnyk sebenarnya nk cerita, tp xtau nk mula kat mn..
 dah hmpr smggu kat kg,
best...insyirah pon suka sbb ramai yg melayan dia...
kuat main, kuat mkan..
tdo awal tp bgn lmbt..
pnt sbb main
sekarang dah pndai ajak main kat halaman,
asik nk bjlan wpn xpndai jln sendiri lg..
tp xpe, ada ramai bibik yg blh pgg kiri knn insyirah,
mama pon rilex skit sbb ramai yg leh jg insyirah,
memandangkan ramai kat umah abah tok ni,
insyirah pon sk mkn,
stp kali ada org mkn, dia pon sibuk 'nak..nak..nak'
siap nganga mulut plak tu...
selagi dia nk mkn, mama kasi je...
best btl tgk dia mkn..
insyirah dah sthn tp xpndai jln lg,
Alhamdullilah insyirah xdemam n menangis pon bila kn inject utk umur sthn..
kental sungguh dia, selama dok kn inject ni,1 kali je dia nangis n demam..
tupun sbb kn inject kat 2,2 belah peha..

insyirah dah setahun lbh, mama harap:
-anak mama ni leh jln, xsbr nk tgk insyirah jln.
-sihat sokmo, xselesema lg
-makin pandai bercakap, leh pggl mama n bkn ma

~insyirah, andaikata blog ni msh ada n berkesempatan utk membacanya, mama nk insyirah tau knp mama xcelebrate bday insyirah bsr2, bt bday party;bg mama, ckp la kl kt sambut b3 n doa dr mama n papa...mama n papa, seblh mungkin nk adil ngn anak2 mama..mama xnk apa yg insyirah dpt, adik2 insyirah xdpt sbb kt xtau mcmn khidupan akn dtg..mama jg xmahu mjadikan bday party sbagai trend..ckp la insyirah sekadar mama, papa mengingati tarikh kelahiranmu dan menyambut dgn kt sekeluarga..doa mama:anak mama ini mjadi seorg anak yg solehah, membesar ngn sempurna, hargai mama n papa, jgn riak n bangga ngn apa yg Allah kurniakan. mama sayang insyirah sgt2~

Isnin, 16 November 2009

.:mama gembira:.

mama juz nk share perasaan mama...
happy sgt, puas hati..
mgg ni, mama bersoping sakan...
mama beli:
  1. lenovo s10-2--aim sony vaio tp mhl amat.mhl saja,spec lbh kurg je ngn dell,toshiba yg xsmp rm2k.dpt yg ni pon kira ok..dpt gak netbook..leh ltk dlm hbg mama lg..senang nk bwk
  2. electric oven--dh lm mnt papa bl..mama nk buat kek..cuti nnt,operasi bt kek karrot resepi kak fadz
  3. steam iron--nk mudahkn iron.mls dah nk beli ironing aid.
  4. rice cooker--rice cooker yg sedia ada,besar sgt 1.8l.skali masak 1pot je..bl yg kecik skit..<1L.
  5. dvd player--ni sbb nk bg insyirah tgk cd kartoon, lagu
  6. high chair--insyirah sk sgt join bl mama n papa mkn, so beli la high chair..mula2 aim nk bl kat ikea..tp bl kat my dear warehouse sale sbb xdpt nk bl pgr..alang dah smp, papa bl high chair..nsb baik,insyirah nk ddk.mama risau gak dia xnk ddk..dah la mhl..kang membazir plak.dah le..walker dia dah xnk ddk.
  7. stride-to-ride lion--mainan utk insyirah.2 in 1.blh jd alat utk insyirah blaja berjln, n leh ride kl xnk tolak..
nnt kl mama rs nk upload gmbr, mama cpture..kl mls, x ler..

Selasa, 3 November 2009

~Dugaan~

ntah knp 2,3 hr ni mama asyik dgr dugaan yg diterima kwn2 mama
br kejap td, mama msg kwn zmn sek mama, nmnya ayu jgk..
mama msg sbb dah lm bnr xdgr khabar dia,blog dia pun sepi je,
dia gtau, dia tkena buatan org n sakit,
skng dok kt kg, jauh dr suami..
sedih je rs..
knp la ada org camni kat dunia ni?
kl dengki, jgn la susahkan hdp org lain,
knp la xjdkan dengki sbg pemangkin utk berubah, berjaya?
knp perlu sakitkan org?
ini lah rencah kehidupan,
menjadikan hdp kita lbh berwarna warni,
lbh mencabar,
lbh mengenal kehidupan.

Isnin, 2 November 2009

::Insyirah 11bulan::

bln 11, bln kelahiran insyirah..
kjp je dah nk dkt sethn..
skang insyirah dah pandai:
  1. merajuk
  2. pgg hp n letak kat telinga
  3. dah berdiri
  4. dah tumbuh 4 btg gg
  5. dah pandai bye2
  6. dah pandai tepuk tgn
  7. dah pandai salam
  8. dah pandai cium pp mama n papa
  9. dah pandai ikut papa g keje
  10. leh sebut bird n tau kl sbt bird tu apa bnd
  11. sbt cat pn pandai
  12. tersgt la pnd main ciku cak
indahnya dapat lht perkembngn drh daging dpn mata sendiri

insyirah dah xnk ddk dlm car seat, walker..

Sabtu, 31 Oktober 2009

::entri utk ijah::

mesti saspen ijah bl tgk entri mama nih.ntah nape mama wat tjk entri  ni pon xtau.tb2 je dpt idea utk bg tjk entri ni-->entri utk ijah...ni mst gara2 mama bc entri kat blog ijah nih.mgkn sbb ijah sedih xdpt pregnnt lg.mama bkn apa,tb2 mama rs bersyukur sgt ngn apa yg mama ada skang. 
kl semua nk tahu(ramai ke yg bc blog mama nih?) mama xpnh simpan harapan yg tgg utk pregnnt...sggh!smpkan mama dh siapkan diri utk bg papa khwn lain kl mama xdpt pregnnt.bg mama, papa nk khwn ngn mama pn dah ckp baik..mst nk tahu knp kan?
sbbnya, sblm mama khwn, sjk thn 2005, mama kn period pain yg teramat trk,siap kn g hospital, inject br hilang sakit.time sakit ni, mama xleh berdiri n asik2 muntah je...bl mama keje, jmp doc pakar kat sg buloh, pakar nasihatkan buat laparoskopi.doc syak ada cyst kat ovari mama.mula2 mama xnk buat, tp papa mnt mama bt.ms ni mama xkhwn lg ngn papa, tunang pon blum. thn 2006.bila papa suh mama buat, mama buat.mama pk, at least kl dah khwn, xdpt anak, mama dah berusaha berubat.ohhh..lupa plak.sblm tu...spnjng mama blaja, mama dptkan rawatan kat hospital sultanah aminah, xde apa2 tindakan,cuma diberi pain killer je.pahtu kat private, kn mkn ubat hormon danazol.mkn ubat ni, efek btl pd hormon mama.berat pon naik.hbs study,ms nk tgg posting, mama dptkn rawatan kat hospital krai je, ms ni kn mkn pil perancang.huh..xkhwn lg tp kn mkn pil dah...wpn tiap2 bln mama merana sbb period pain, mama kuatkan diri...sll ckp..Allah bg sakit ni, sbb Dia tahu mama blh harungi..dan Alhamdullilah, bl keje, jmp doc pakar kat hosp sg buloh trs doc sarankan bt laporoskopi, nk tahu apa yg sbbkan period pain trk.hasil...ovari sblh kiri mama rosak..
4 januari 2008, mama bt laporoskopi kat hospital sg buloh.masa ni mama hny ditemani papa yg dah jd tunang mama.mama xbg family mama dtg sbb xnk nyusahkan dorg, lgpon masa tu arwah mama sakit...6januari mama discaj.ingt nk blk kelantan mlm tu tp tket keteapi tmpt tdo hbs..so mama terpaksa blk 7jan.tp mlm tu lbh kurg kul 11mlm, abah mama col mnt blk mlm tu jgk sbb doc ckp arwah ma tenat..rupanya mama kuar wad, arwah ma plak msk wad.sblm tu arwah ma ada sms mama tny bl leh kuar wad n mnt maaf sbb xanta sms sbb dia pon xsdp bdn. mama trs col papa.mnt tolong ngn dia utk anta mama blk kg..nsb baik papa ckp blh.kul 5pg bertolak blk.kul 11pg smp kelantan, trs sggh kat hospital tgk arwah ma..mama ngns tgk arwah..arwah nk pluk mama tp xleh nk peluk sgt sbb mama xleh nk tunduk sgt sbb ada pagar kat katil arwah. ehhhh..apa ke halnya cite bdn ni plak?bikin sedih je kan.tp dah cite, trskan aje la kan.ms ni sempat suapkan arwah makn tghari.dan juga smpt mnm air milo yg dibuat bakal menantu.ptg tu mama pegi ziarah lg arwah..mama ckp kat arwah,mama mnt maaf sbb xleh nk jg arwah sbb mama xleh dok lama lg. dan esknya, dlm kul 8pg, makcik kol suh g hospital..mama smp2 je, arwah dah xde.."ma dah xde" itu je yg terkeluar dr mulut mama.air mata trs mengalir....Wpn arwah pegi sblm sempat tgk mama khwn(tepat2 sbln sblm mama khwn), mama bersyukur sbb mama berkesempatan jg arwah.mama smpt mandikan, basuh berak, suap arwah...ckp puas hati sbb mama dah tau mama blh basuh berak arwah ma.dlm sakit2 lps operate pon, mama join mandikan jenazah,wpn pd mula2 xdibenarkan sbb keadaan mama.tp mama berkeras sbb pd mama, itulah kali terakhir mama dpt mandikan arwah.anak perempuan ma seramai 3org, semua mndkan arwah.cuma time dikafankan, mama xtlng,sbb dah xlart.hny izaty yg menolong..mama anta arwah smp ke kubur, skt operation langsng mama xhirau..dah selesai sume, br terasa kesakitan tu..
7 feb mama khwn...awal2 pemergian arwah ma, mama xde keinginan langsng nk khwn.tp abah mama suh bt jgk.katanya yg pg, biarkan pegi.kt yg hdp, trskn hdp.usai solat maghrib sblm akad nikah, lama mama menangis atas sejadah..sggh!!!mama nk arwah ma ada dcc mama pada ms itu.selepas akad nikah, slps bergmbr, mama stil menangis.
2bln berkhwn mama disahkan preggnt...terkejut!mama xletak harapn yg tgg utk semua ini.rs xpercy je..tp ms2 awal2,  doc bg 2 kemungkinan pregnt luar rahim@janin kcil lg sbb bl scan xnmpk n mama spttnya mnjalani ujian hcg(btl ke idak ni..ingt2 lupa nih) utk tau tiub tersumbt@x.kebargkalian mama utk pregnnt skit sbb satu ovari je yg ok.tp Allah bg mama pluang utk rasai saat menjadi ibu.ramai yg tkejut bl mama pregnt.
bilamn mama pregnt, satu bnd je yg bermain difikiran mama.......
"Allah bg mama hadiah setelah mama sabar dlm menghadapi setiap dugaanNya"
pnh juga mama mengeluh krn sll dduga,tp mama sll ckp, mama kuat utk lalui semua ini, sbb itu Allah duga.setiap kali lbh solat, mama doa agar Allah tabahkan dan kuatkan hati mama utk lalui semua dugaan dariNya.


meh cni mama ringkaskan apa yg mama sekeluarga lalui:

  1. tp2 bulan sakit
  2. mula2 syak kn endometriosis
  3. dah bt laporoskopi, ovari kiri rosak.
  4. arwah ma sakit, kn bergntng ngn oksigen
  5. abah khwn lain-->>ada mak tiri(umi) 
  6. arwah ma meninggal
  7. umi meninggal scr mengejut tepat2 60hr arwah ma meninggal :( 
  8. mama khwn--->>happy sgt
  9. abh khwn lagi
  10. mama dpt insyirah-->>terlampau happy
mama cite sume ini bkn mahu meraih simpati, tp mama mahu sape2 yg bc KUAT dan TABAH bila diduga.ingatlah Allah akan bg ganjaran jk kita sabar menempuh dugaannya..sekian terima kasih..hikhikhik...

"LALUILAH KEHIDUPAN INI DGN GEMBIRA, CERIA.USAH BERDUKA, BERMASAM MUKA,MERESAH JIWA KRN MASALAH, KERANA YG PASTI ANDA PK@X, BERDUKA@X, ANDA TETAP PERLU MENGHADAPINYA"

Rabu, 28 Oktober 2009

~Sukarnya Mendidik~

menjadi guru xsemudah seperti yang disangka,
berdepan dengan pelbagai kerenah, watak, khidupan.
semakin lama menjadi guru, semakin mencabr dirasakan pekerjaan ini,
dari luar, mata2 yg memandang selalu sgt memandang enteng pekerjaan sbg guru,
bnyk cuti, kerjanya separuh hari shj,
xramai yg tahu, guru bekerja smp ke rumah,
kerja?wpn tdk mahu dibawa pulang, kadang2 terpaksa jua dibuat di rumah,
xpernah selesai, siap satu, datang lagi yg lain.
masuk kelas mengajar, dalm ms yg sama mendidik..
saat ini mama menrasakn terlampau sukarnya nk medidik ank2 murid mama,
knp?setiap kali mama melangkah masuk ke kelas, pastinya gumpalan kertas yg akan menyambut kedatangan mama..
setiap kali mama masuk ke kelas juga, 10 min mama peruntukkan utk mrk membersihkan kelas...
hr ini utk keberapa kali mama masuk kelas pon, mama xtau...gumplan kertas masih menyambut kedatangan mama..
tp hr ini xseperti biasa,mama xpinta lg anak2 murid mama untuk mengutip sampah yg ada disekitar meja mereka sebaliknya mama mnt mereka tadah tgn..mama hadiahkan satu rotan setiap org dan sedikit bebelan untuk halwa telinga mereka..:(
berapa kali ye mama perlu mengarahkan mereka utk membersihkan kelas?pastinya, arahan itu tiada bil.memberi, memberi dan terus memberi sehingga mereka terdidik..
anak2 muridku, belajar la menjaga alam sekitarmu...jgnlah terlalu mementingkan diri sendiri.usah menjadi manusia yg perlu disuruh untuk melakukan sesuatu..jgn malas...

Isnin, 26 Oktober 2009

Online Contest ~ Senyuman Ceria Si Comel

dah lama sgt xupdate blog,
so mama amik pluang join contest.
contest ni dianjurkan oleh smileykidz
Hadiah yang ditawarkan adalah:
Pemenang Utama x 1 org:
Outdoor fotografi selama 1 jam
~unlimited shots~
~1 sticky album dengan 20kpg gambar terbaik~
Pemenang sampingan x 2 org:
Voucher fotografi SMILEYKIDZ bernilai RM50
Online contest ini di buka dari tarikh:
15th Oktober 2009 - 31 Oktober 2009 jam 11.59mlm.
Terbuka kepada si comel berusia 1day - 4 thn sahaja.

Cara2 penyertaan?
1.Jadi Follower SMILEYKIDZ dan Add SMILEYKIDZ di dalam bloglist anda
2.Letak banner contest ini di sidebar blog anda dengan link ke entri ini
3.Buat entri mengenai Online Contest ~ Senyuman Ceria Si Comel ini di dalam blog anda
Kemudian, upload gambar si comel di dalam entry tersebut dengan senyuman yang paling ceria/happy/sweet. TETAPI hanya SATU (1) gambar terbaik akan di nilai.
Jangan lupa nyatakan nama si comel dan umurnya.
4.Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke SMILEYKIDZ .
AMARAN: no link back will be disqualified
5.Bila anda dah puas hati dengan entry tu, TINGGALKAN komen dan LINK entry tersebut di dalam ruang komen entry online contest ini.

Syarat-syarat Penyertaan dan disclaimer:
1.Terbuka kepada semua mommies/daddies yang mempunyai anak berusia 1hari - 4 tahun.
Anda boleh upload seberapa banyak gambar senyuman si comel TETAPI hanya SATU (1) gambar terbaik akan di adili.
Dalam gambar2 tersebut, mestilah gambar INDIVIDUAL. Kalau ada 2 orang dalam gambar itu, secara automatik gambar itu tidak akan di adili.
2.Kalau anda ada lebih dari seorang si comel, boleh upload gambar mereka tetapi MESTILAH gambar INDIVIDU tau!!
3.Entry anda HANYA akan di adili oleh SMILEYKIDZ.
4.Keputusan peraduan ini adalah MUKTAMAD.
5.Penyertaan dibuka dari 15th Oct 09-31th Oct 2009, jam 11.59pm.
6.SMILEYKIDZ akan memula sesi penilaian pada bila2 masa.
7.SMILEYKIDZ akan meninggalkan komen di dalam entri anda setelah diadili.
8.Sebarang pertukaran gambar selepas di adili tidak akan di ambil kira.

dan...inilah gmbr untuk contest ni.....







nama: Iman Nur Insyirah Bt Mohd Bakery
umur: 11 bulan

25 Oktober

25 Oktober lepas birthday mama,
papa buat kejutan,
tharu la jgk,
thn ni plg best sbb sama2 dpt smbt ngn papa,
thn lps papa outsttn masa birthday mama...

Ahad, 18 Oktober 2009

.::update blog:.

dah lm xupdate,
malas,bz dok lyn facebook,
lgpon, kl update, xde org baca pon,
xde org tertgg update dr mama pon kan,
tu ler mama malas nk update...
hr ni pon mls, tp bosan dok buat soalan modul,
so, mama tukar2 la background mama

Selasa, 29 September 2009

.:Raya Pertama dan Kedua:.

Syawal ke 10 br berkesempatan untuk update blog ni
Aidilfitri 2009, raya pertama yang disambut ngn kehadiran chaya mata Iman Nur Insyirah,
Raya ke2 sebagai isteri kepada Mohd Bakery n tanpa kehadiran ma...
thn ni kami sekeluarga raya kat umah abah mama dulu..
thn lps dah umah ma papa..
gilir2...
thn lps mama xrs sesedih thn ni..
mgkn sbb thn lps dok kat umah MIL,
mlm raya, ms mama ngn adik n kakak ipar buat persediaan untuk sambut raya,
mama dah rs sedih...
teringat sangat kat arwah ma..
masa arwah ada,
dia yg mgarahkan sume bnd,
mama bknnya pndai masak,
mama tgg je arahan dia nk wat pe..
terasa sgt mlm ry tu..
asyik teringt je..
pg raya tu..
ms mama amik wudhu utk solat subuh..
terdengar plak takbir ry..
syahdu sggh rs..
sebak...
thn je xnk nangis,
tp mngalir jgk..
mkn dithn mkn bnyk air mata mengalir...
siap je amik wudhu,
mama trs pegi kat adik mama,
menagis ngn dia,
ma,
ayu btl2 rindukan ma,
terbayang2 lagi bila mlm raya ngn ma,
ms slat subuh tu pon,
mama solat ngn keadaan menangis,
xleh thn..
mkn thn, mkn sebak..
usai solat,
mama hadiahkan Al-Fatihah buat ma,
makin sebak...
huhuhu..
terdetik di hati mama,
mgkn lps ni,
mama xleh sambut ry pertama,
kat umah abah lg,
teringt sgt kat arwah ma,
mama xnk adik mama rs sedih gak..
ok..tgglkan perkara sedih,
layankan gambr2 kami sekeluarga masa ry pertama...
byk gmbr xjd..
sbb my princess xnk bergambr,
xnk pandang kamera,
n xnk dok diam langsng














Sabtu, 19 September 2009

.:SELAMAT HARI RAYA:.

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI UNTUK SEMUA
AMPUN MAAF DIPINTA

Selasa, 15 September 2009

.:pembuat popia itu:.

mama tgh bengang ni,
mama bt bisnes popia sira ngn sorg akak ni,
mama oder 200 balang,
jnj leh dapat,
2mgg puasa mama dah col gtau nk amik 70balang mgg dpn tu,
bila tb masa,
suh amik esk,
bl col pg, ckp suh amik ptg,
mama suh siapkan 30balang dl sbb agen(ganas btl ayat ni) mama nk amik tghhari,
nsb baik leh dpt
esk tu mama col lg,
nk amik yg baki 40 balang,
skali xsiap lg,
jnj amik hr isnin,
hr isnin, gtau plak suh amik hr petang selasa plak...
dah bengang nih...
tp ok lg...
sabar...
dpt la amik yg 40 tu hari selasa,
masa amik tu mama gtau nk yg baki 130 mgg ni..
akak tu ckp...blh2...tp awal mgg..
mama say ok...
bila smp hr isnn mama col,
suh amik hr selasa plak..
mama paksa dia buat dl 10 balang sbb dah ada yg nk blk selasa tu,
dia buat la,
masa mama g amik 10balang tu,
akk tu tny, oder mama tu skali ngn oder kwn mama ke?
mama ckp x..
dia kata dia masukkan oder kwn mama dlm oder mama,
dia ingatkan kwn mama oder atas nama mama,
tp dia xsdr, bila kwn mama gtau dia yg dia xgtau mama pon,dia oder sendiri,
dah la kwn mama punya oder 70 balang,
cuba kira 120 - 70 tggl bape?
akk ni cam nk buat naya org je..
mama ckp xleh bg 70 sbb yg dia oder dl ngn mama 30,
once dia ckp cancel,
mama dah mnt agen mama tmbh oder..
mama dah replacekan oder dia ngn org lain,
dgn perasaan kesian (wpn kwn mama dah khianat mama),
mama ckp, kl nk kasi kat dia pon,
kasi 30 je,
sbb itu yg dia oder mual2 ngn mama,
akk tu kata tgk la camne,
on d way mama nk g anta popia ke agen mama,
bncng ngn papa,
papa kat wpun mcmn pon,
nk 120 balng jgk
kl akk tu ingt kwn mama oder ngn mama,
biar dia berurusan ngn kitorg,
tp mama rs,
akk tu sbnrnya xleh nk siapkan,
pahtu nk cut oder kitorg la,
knp mama rs gtu?
sbb akk tu kata,
dia yg kn anta popia tu kat kwn mama,
pk la logik,
kl oder ngn mama,
pttnya mama la yg anta popia tu,
bknnya dia,
sbb slma ni masa kwn mama jd agen mama,
mama yg anta popia tu,
dan mama rs akk tu saje je nk selamatkan diri ngn buat gtu,
tnp pk yg kitorg mgkn gaduh,
nsb baik la mama ni bkn kaki gaduh,
pk kawan,
mls nk pnjng2kan cite,
hr ni dia jnj nk bg balnce 120 kat mama,
pg tadi papa g amik,
dpt 50 blng je,
pahtu jnj nk bg mlm ni balnce,
skali dio col,
gtau dia xleh nk siapkan,
tgn dia kn kipas siling ms tukar langsir,
mama xrs kesian pon,
mama ckp, Allah dah balas,
tu la sll sgt bg alasan,
sknag btl2 ada alasan,
mama dah SERIK nk berurusan dgn dia lg..
kl xmmpu buat xpyh la berjnj,
mnyusahkan org je..

Ahad, 6 September 2009

.:insyirah ngn bj raya:.

1st time sambut ry aidilfitri ngn insyirah,
tersgt la xcited nk belikan bj raya tuk dia,
mula2 pk nk jht,tp memandangkn kami akn blk shari sblm ry,so terpaksa la beli...
bl beli bj, nk kn betulkn plak.tgn n kain labuh, bj plak senteng,
layankan gambr2 insyirah ngn tudung n bj kurung dia..
punya la ssh nk amik gmbr, xnk dok diam pon








Khamis, 3 September 2009

::bebel part 1::

hari ni 1jam mama bebel ngn student mama
knp?
correction yg mama suh buat hr Selasa lagi,
masih jugak xsiap wpn hr ni dah hr Khamis.
mama rotan student mama yg xsiap keje yg menipu buat correction.
dari satu meja ke satu meja mama pegi,
bilang berapa correction yg ptt buat,
xckp, mama rotan..
pandai btl kl nk mnipu,
maybe student mama ingt mama xkan kira,
tp dorg silap,
mama akn kira n pastikn mereka jjur...
mama jd cikgu bkn stakat nk mgajar tp juga MENDIDIK..
mama rotan sbb menipu dan tidak jujur..
selepas siap check,
apalgi..mama mulakan khutbah mama,
'angkat tgn sape yg xckp pembetulan?'3/4 kelas...arghh..terlampau ramai yg xjjur.
'xpyh la awak sume nk tipu org pandai..sy dah msk u, awk sume br form 1, dok plak kelas d.ada hati nk tipu sy...sedar2 la diri' mama terpaksa berlagak sbb mama rs itu satu cr utk bg student mama sdr dr angan2 yg panjang dan juga penyakit malas yg terlampau sgt.
'sbb tu cikgu srh awk sume blaja, jd org berilmu,spy xmudah kena tipu. kl xde ilmu, mdh sgt nk kn tipu,
'awak pk la, knp cikgu nk mrh2 awak sume.siapa awk pd cikgu?awk sume bknnya ank cikgu,atau adik cikgu atau saudara cikgu?bkn sape2 pon...tp cikgu ttp marah awak bl xbuat keje sbb cikgu jd cikgu hr ni bkn stakat nk mgajar tp mendidik awak sume...sy sdr tjawab tu...tp awk sume sdr xtjwb awak sbg pelajar?'
'cikgu bg keje bkn suh siapkan trs, ckgu bg 3hr utk siapkan..tp ada jgk insan2 yg xnk siapkan keje.cikgu kecewa btl ngn sikap awak sume.xpnh nk hargai apa yg ada.bila cikgu suh salin nota, mula merungut...bl salin nota, bknnya cikgu photostat n suh awak sln dalm bk tp cikgu tulis kat white board. kl awak pnt, cikgu pon pnt.bl blaja awk sume ddk, cikgu berdiri dan berckp...lg pnt.'

1jam mama bebel.
last mama ckp "awak suka atau x, cikgu akn ttp membebel pada awk smp awk sume berubah sikap"

Rabu, 2 September 2009

::bila dah start keje....::

hari ni dah 3hr mama start keje.
jd cikgu bertugas plak minggu ni
masuk kelas bg markah ujian ogos
bila nk bincang plak, mama tny, xde org jwb..
eh cam ckp ngn tunggul kayu plak...
2,3 kali mcm tu,
alih2 mama mls nk bncng,
'buat correction bg soalan yg salah.mn2 soalan yg cikgu xbncng, cari sendiri jawapan.semua dah pandai sgt kan.salin soalan dan jawapan yg betul shj.xpyh tulis a,b,c.mn soalan ada gambr, lukis.buat dalam buku latihan.jelas?
jelas cikgu!!!
beberapa saat selps tu,'cikgu, buat yg salah je ke?
'cikgu ckp buat pembetulan, maknanya yg salah dibetulkan la'
sesaat lg ' cikgu tulis semua ke, a, b ,c ngn d'
telinga mama dah berasap...rsnya dah jelas bg arahan...
mama pegi, tarik telinga, 'kelas, cikgu ckp kena salin semua jawapan atau salin jawpan yg betul je'.....'yg betul je cikgu'.....'dgr x?'...'dgr cikgu'...'kl xdgr lg, cikgu tarik lg telinga bg dgr'.
alahai...anak murid ku...

Sabtu, 29 Ogos 2009

::Bayar Hutang Tag>>tag dari Puan Ijah::

tag ni dah lama sgt.mama xde mood nk update blog.mood dok melayan FB plak.
Best ?
1 . Male Friend : Eddy, Hafiz, Tuan Yusnizi
2 . Female Friend : Nurul Asikin, Fatimah Zainuddin.....(sentiasa bersama mama semasa susah n senang)
3 . Memory : 5thn kat UTM (tmpt ini la mama knl diri mama, jtuh cinta ngn papa, kesakitan yg ditanggung setiap bulan, air mata, ketawa )

Worst ?
1 . Time of day : kul 10.00 pagi...cukup resah kalu insyirah xnk tdo lg...kul 11.30 nk anta dia ke nurseri.tdo lmbt, nnt kn kjut plak.kesian nnt kat dia
2 . Day of the week : Khamis...kn siapkan RPH untuk hantar hr Jumaat
3 . Food : mknn yg ada sayur...mama xsuka mkn sayur!!!
4 . Memory : 2007

Last ?
1 . Person you saw : my hubby .
2. Talked to on the phone : My older brother...abg yie
3 . Text : my hubby: 'abg datang kat kete. ayg lupa nk amik duit yg nk tukar tu.kunci xbawak plak.
4 . What are you doing right now? : surfing...layan FB sambil chatting
5 . Wearing? : Baju tido..
6 . What is the weather like : mendung

Tomorrow ?
1 . Is : Sunday
2 . Got any plans ? : kemas umah..
3 . Dislikes about tomorrow : cuti dah nk hbs...

Favorite ?
1 . Number : tiga
2 . Song : ntah...main dgr je
3. Season : Musim buah...hahaha...aku suka durian!!!!(copy ayat ijah)
4 . Cartoon : Spongebob Squarepants!!(copy ijah lagi)

Currently ?
1 . Missing someone : arwah ma n adik beradik
2 . Wanting : Balik kg...
3 . Listening to :alunan ayat2 suci

True or False ?
I am a morning person : TRUE.
I am an only child : FALSE.
I am currently in my PJ’s : ????.(gapo PJ tu)
I am currently suffering from a broken heart : FALSE.
I currently regret something that I have done : FALSE
I enjoy country music : TRU N FALSE!
I enjoy hip hop : FALSE.
I enjoy talking on the phone : TRUE.
I have a secret that I am ashamed to reveal : FALSE
I have been told that I have an unusual sense of humor : FALSE
I have changed a lot over the past year : TRUE(berubah dari segi status...mama masih seperti dulu)
I have done something illegal :FALSE
I have had my hair cut within the last 2 months : FALSE
Single or Taken : Taken ler...Eye color : BROWN
Hair : CURLY...hitam
Righty or lefty : RIGHTY.

yang kena tag adalah :
semestinya kak yati choymel

Ahad, 23 Ogos 2009

::mood yg xde::

mama btl2 xde mood nk update blog ni.

Khamis, 13 Ogos 2009

.:Rindu Insyirah:.

pertama kali berjauhan ngn insyirah,mmg mama rindu sgt ngn dia
smlm pon, sepnjng perjalanan mama asyik teringat kat dia je.
hr ni ada masa untuk g jln2 tp mama xde mood
rs xbest nk bergembira kl anak xde..
apa la yg dia buat ni...
pg td papa gtau,
insyirah bgn kul 2pg, nangis.xnk tdo dlm bilik
papa bwk dia kat ruang tamu n dia tdo beralaskan bj mama.
dia rndu mama kot.
pg td pon, papa msg inyirah xnk bgn
mama col n papa buat loudspeaker,
mama kejutkan insyirah...
bgn pon dia..
ermmmm..nk mama kejutkan rupanya..
xsbr nk tgg esk..
nk balik..
jmp insyirah..
cium2 n peluk2 bdk kecik tu....
cpt la masa berlalu

Sabtu, 8 Ogos 2009

.::mama Kena G kursus:.

hari khamis lps mama dpt surat kena g kursus 3 hari kat pangkor...huhuhuhu...
sjk ada anak ni, mama berat hati kalu nk g kursus...
dolu2 suka sgt sbb leh larikan diri dr sekolah jap..hikhikhik...
tp skang, kl xterpaksa sgt, mmg mama xnk pegi...xsanggup nk tinggalkn insyirah...
selama 8 buln ni, mama xpnh lg berjauhan ngn insyirah...mama dah sebak bila tgk surat tu
hr jumaat, mama try bincang ngn PK1 mama, kl leh gantkan ngn org lain, sbb mama xajar ICTL pon, mama cuma KP ICTL.
PK1 mama suh pegi gak n dia ckp nnt thn dpn dia kasi mama ajar ICTL...sedih je..kn pegi gak.
papa ckp leh jaga insyirah..ok la...
mama cuma risau dia nangs cr mama.kesian kat papa nnt.blk keje nk kn layan insyirah plak
hari ni, mama ckp ngn insyirah, "insyirah, mgg dpn mama nk kn g pangkor."trs je insyirah geleng2 kan kepala.sedih mama. "insyirah dok ngn papa ye nnt. jgn2 nangs2 tau.nnt mama buat voice col, insyirah dpt tgk mama, tp mama xleh nk pgg insyirah la." insyirah geleng lg..emmm..sedih je..
lps mama ckp gtu, mama perasan, insyirah xnk ngn papa sgt hari ni.sume nk ngn mama...bese tdo mlm ngn papa, tp hr ni nk ngn mama plak.insyirah fhm la tu apa yg mama ckp...

Khamis, 6 Ogos 2009

::Romantic & Loving Couple Contest::

Romantic & loving couple contest ni anjuran mama tisya.
saat akhir br nk join contest.
knp? sbb br terperasaan ada gmbr romantic ngn papa.
almaklumlah,papa ni segan nk romantik2 dpn org.
ni pon,sbb curi2 amik ms kenduri abg long mama.
terkejut gak mama, bila papa nk amik gmbr romantik ni ngn mama.
Syarat2 contest ni:
1.Add blog MamaTisya di bloglist@blogroll and become my Follower (dah)

2. upload Romantic & Loving Couple Contest picture on your blog sidebar (sudah)

3. Buat entry khas ngan tajuk Romantic & Loving Couple Contest(hanya tajuk ini shj yg diterima) (Tgh dok buat la ni)

4. upload only ONE gmbr paling Romantic & Loving anda (selain dr gmbr kawin ye & bkn byk2 gmbr di edit dlm satu frame) & sertakn details spt berikut:
Nama anda & pasangan
Tarikh kawin & anniversary ke brp thn ni
Citer la skit psl gmbr yg dipilih & nyatakn thn bila & lokasi gmbr itu (sedang dilakukan)>>>SUDAH KU BUAT KARANGAN

5. Dalam entri itu pastikan anda mention & link ke MamaTisya & Romantic & Loving Couple Contest (no link back will be disqualified) (dah)

6. Bila dah siap, tinggalkan link di entri ini, nanti senang MamaTisya nk view entry korang. (blum sbb xsiap lg)>>>>DAH SIAP

7. Pemenang akn dipilih berdasarkn gambar yg menarik & paling Romantic & Loving Couple

8.Hadiah utk pemenang adalah something from ANNA SUI.
hadiah misteri utk penyertaan ke-18 yg memenuhi syarat2 yg telah ditetapkn.Knp 18??sebabnye anniversaryku 18 August.

9. Terbuka pd smua blogger di Malaysia sahaja (only yg dh kawin.. ..pd yg blum kawin hrp maaf, kn kalo join kot jd isu plak)10.Keputusan juri adalah muktamad.Hanya 3 pemenang akn dipilih.
inilah gambrnya...
Nama anda & pasangan
NUR IDAYU ROSNI & MOHD BAKERY MD HUSSIN
Tarikh kawin & anniversary ke brp thn
070208 & 1ST ANNIVERSARY
niCiter la skit psl gmbr yg dipilih & nyatakn thn bila & lokasi gmbr itu
INILAH SATU2NYA GMBR YG ALA2 MANJA GTU YG DIAMBIL NGN PAPA. SELEPAS BERAKSI MANJA SAKAN MS KENDURI KAHWIN THN LPS. BL DAH KWEN, PAPA JARANG SGT NK AMIK GMBR. NK AMIK GMBR CMNI, JAUHLA YG AMAAT2 SGT. HATI RASA BERBUNGA2 JE BILA PAPA GTAU NK AMIK GMBR GNI NGN MAMA.SIB BAIK LA COUSIN MAMA YG JD PHOTOGRAPHER TU SPORTING,XDER LA MAMA KN USIK.AMIK GMBR NI PON SEMBUNYI2 JEK.MAKCIK2 MAMA SUKA USIK MAMA, NNT KANG MERAH PLAK PIPI MAMA.
MAMA LUPA LA TARIKH SEBENAR KEJADIAN NI DIAMBIL, YG PASTI BLN 5 MS CUTI SEKOLAH N MS ABG LONG MAMA KAWEN
TEMPAT KEJADIAN PLAK: BILIK PENGANTIN ABG LONG MAMA.

Rabu, 5 Ogos 2009

.::Sweet Moments Baby Love 1st Give Away Contest:.

dok terjah blog kwn2 terjumpa plak contest ni.
kebetulan ada masa free n mood, leh la join.
nk join jgk?tgk la syarat2 yg dikemukan oleh Pn Intan ni(ayat skema..hikhikhik..).

1)Copy logo yg kat bawah nie & letakkan kat sidebar blog korang bersama link 4love-diamond...sudah dibuat

2)jadi followers kat sidebar di blog 4love-diamond...sudah dibuat

3) pastu list kan blog 4love-diamond kt bloglist korang...dah link pon

4)buat entry khas kt blog korang dengan tajuk "Sweet Moments Baby Love 1st Give Away Contest"....(tajuk nie jer yg diterima k) dah buat

5)letakkan foto korang suami/isteri, tunang or kekasih bersama baby....OOoooopppsss...jangan salah sangka...* bagi yg berstatus tunang or kekasih, u olls leh letak foto korang dgn anak sedara ker, adik ker, anak jiran umah sebelah kerr.... tak kisah laaa....(asalkan ada budak kecik)....;)yg tak kawen lg pun leh join....best tak??? yang ni pon dah buat

6) apa lagi yg perlu ada dlm entry korang????
nama anda & pasangan....
nama baby & umur....
bila foto nie diambil & di mana....
kenapa pilih foto nie erk.....dah buat...ada kat bawah...


7) lastly, tinggalkan komen anda semua di entry saya berserta nama penuh, email & link korang utk saya view entry yg korang buat tue....senang jer kan...

8) tarikh tutup : 15 ogos 2009 (19 ogos 2009 pengumuman pemenang)....3 pemenang akan dipilih berdasarkan syarat2 mencukupi,foto & story yg menarik akan menjadi pemenang...jika mendapat sambutan yg menggalakkan...hadiah & pemenang akan ditambah....

INILAH GAMBAR PILIHAN MAMA

nama anda & pasangan....

NUR IDAYU BT ROSNI & MOHD BAKERY BIN MD HUSSIN

nama baby & umur....

IMAN NUR INSYIRAH BT MOHD BAKERY & 8 BULAN

bila foto nie diambil & di mana....

10 JULAI 2009 & KAT ROSE COTTAGE HOTEL, TAMAN UNIVERSITI SKUDAI, JOHOR

kenapa pilih foto nie erk....
MAMA PILIH FOTO NI SBB NMPK HAPPY FAMILY. TAMBAH PULAK, MAMA SUKA TGK GAYA INSYIRAH. CUMA TGK TGN DIA..CAM MEYELIT AMIK GMBR JE...TIAP KALI TGK GMBR NI MAMA MST CKP "mama, papa...tepi la skit...insyirah pon nak amik gmbr gak" tak pon "tepi la skit, papa...nnt xnmpk insyirah..nmpk papa sorg je"...hikhikhik....konon2 insyirah yg ckp ler.LAGI SATU SBB MATA KITORG..CUBA LA TGK...MATA HITAM SAPE YG PALING BESAR?yang pasti bila tgk gmbr ni, mama akn tersenyum n tergelak je wpon muka mama nmpk separuh je.

dah siap....harap2 ada ler rezeki..hikhik...

Khamis, 30 Julai 2009

.:Award from mek teq:.


1st time ni dpt awrd

pttnya ada karangan tp mama mls buat....

malasnya nk megarang2 ayat ni...

nk award je..hikhikhik...

Ahad, 26 Julai 2009

::School's Survey::

1. Nama pengetua/guru besar anda?(kalau xde letak nama pemangku,pastikan ejaan betul)
En. Ghumiat bin Kamdi

2. Apa yang anda suka tentang sekolah/kolej anda?
Rakan2 sekerja yg mampu menghilangkan ketensionan mengadap perangai student yg mcm2 perangai.

3. Pukul berapa anda punch card/thumbs print setiap pagi?
masa insyirah kat umah pengasuh, kul 12 dah ada kat sek tp sejak insyirah dok nurseri, kul 1245 br smp..

4. Masa anda punch out/balik dr sekolah?
645-650ptg

5. Berapa kelas yang diajar?
1 dedikasi, 1 dinamik, 1 efektif, 1 ehsan
6. Berapa period seminggu?
20 je.
7. Pilih satu kelas yang anda ajar yang mempunyai jumlah paling ramai pelajar dan nyatakan jumlahnya...
br je tukar jadual lps cuti.xmmp lg nk ingat bilangan student.mostly 30 ke ats.
8. Pengalaman paling lucu/memalukan dlm kelas?
aku tgh marah, n tersasul plak.bdk2 dok gelak je..xjd nk takut ngn aku.

9. Pengalaman paling mengerikan/paling rasa nk marah?
budak yg xnk salin nota yg aku bg, aku baling buku ke lantai n suh dia siapkan nota.blh plak dia borak ngn kawan.bila aku marah, blh plak dia menjawab, saya buat pnt2,yg cikgu pegi baling buku sy tu knp?.makin aku hangin...mula la perang mulut aku ngn bdk tu.pengalaman pertama aku.tp Alhamdullilah, bdk tu dah jd baik sgt sjk masuk form 2 ni.
10. Adakah anda seorang guru yang 'bias'?
kdng2.aku akn bias pd budak baik n nakal.strategi...nk suh bdk nakal jd baik.
11. Adakah anugerah yg pernah dpt di sekolah?
xder lg
12. Tugas kat sekolah yg agak 'mencabar'?
every year aku diberi subjek yg berlainan untuk diajar.
dan, subjek yg paling membuat aku tertekan sgt2 adalah kemahiran hidup teknikal.
mgajar sume bdk2 llk form tu dari kelas c smp e. dah la bnyk keje kursus.aku nk kn study plak buat lukisan teknik.ada satu kelas smp separuh yg ponteng waktu aku..apa lagi,aku report ler kat cikgu disiplin.dpt tangkap kn rotan.aku ckp kat dorang, pdn muka, nk suh pandai pon ssh,bgs gak kalu korg xnk blja, br la ada org yg jd tukang sapu sampah, tukang kebun.berenti la sekolah kalu xnk blaja.keje..cr duit sendiri,xnk pyh nk susahkan mak ayah lg..pahtu mula la dtg minta maaf ngn aku.ckp dah insaf....
13. Orang yang ingin anda tag?
xde
sape2 nk jawab, jawab la.nnt tgglkan jejak kat komen ye

Sabtu, 25 Julai 2009

::Tukang MOp lantai::

skang papa xpyh susah nk mop kan lantai lg.
sbbnya dah ada org yg sudi mop tmp kenakan byran...free of charge gtu.
nk tau sape? jom kita tgk
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'


inilah dia..tukang mop lantai
iman nur insyirah
mama dah sediakan toto besar utk insyirah meniarap n merangkak
tp tu la...atas mozek tu jgk yg dia nk..alahai....

Jumaat, 24 Julai 2009

::Insyirah 8bulan::

Insyirah hari ni dah 8bulan.

perkara yang insyirah blum pnh buat sejak berada di bumi Allah:
  1. pijak tanah
  2. main/ sentuh air hujan
  3. gigi pon blm tumbuh lg
  4. rambut masih cam dulu

perkara yang Insyirah pnh buat n pandai buat:

  1. meniarap
  2. merangkak merangkap jadi tukang mop lantai
  3. tukang kemas umah
  4. suka tgk cermin
  5. suka tgk gmbr sendiri,papa ngn mama
  6. dah bolh duduk dengan sendiri
  7. dah boleh berdiri.skang dah jln2 smbl pegang kerusi
  8. dah pandai bye2 siap ngn bunyi lg
  9. susah mkn ubat
  10. suka main hp mama
  11. peluk mama bila nk kn tggl ngn pengasuh
  12. pandai pgg botol susu sendiri
  13. pandai masukkan sendiri puting ke dalam mlut
  14. kndng2 blh sebut ma n bah(xreti nak pggl pa kot)

rupa2nya insyirah demam seminggu sbb nk merangkak.nk ringankan bdn.insyirah dmm smp 3x mama bwk dia jmp doc.isau sbb insyirah xpnh dmm pns.

dgn rasminya semalm insyirah bleh merangkak.excited sgt

Rabu, 22 Julai 2009

::JAWab TAg Ayu Syah::

dpt la jawab tag masa insyirah tdo.

  1. kata - kata suami masa mula2 nak couple dngan kita?

"kl sy anta resume, ayu terima x?"hahaha...simbolik kan ayat mr.hubbyku

2. kenapa anda rasa pasangn anda adalah org yang betul2 ingin hidup bersama anda?

mama ngn papa prnh putus dl.lps 6bln, papa cari mama balik. kapel blk smp la ke akad nikah.dh putus, on balk...dr ctu mama dah rs, papa jodoh mama.

3. 2 sifat suami yg buat anda terharu?

sudi menjadi suami mama wpon tau mama sakit n kebarangkalian nk pregnnt tipis.

temankan mama ms buat laparoskopi.tgg mama dpn dewan bedah dr awal smp selesai.thanx sbb sggp cuti wpn ms tu kita berstats tunang.

4. kalau org kata awak sombong?

ye kot kalu mula2 kenal

5. kat negeri mn akan menetap nnt?

dah tua nnt kat kelate le..

6. bila awak bgn tidur dan tengok depan?

dinding

7. kenangan dengan kereta yang tak boleh lupa?

naik kereta kancil 6org pada pukul 2pg g tmn u, amik jawapan exam buka buku kimia polimer ngn ijud.soklan punya la susah.jwpn xde dlm buku.fuhhh...mcm sardin jek.

8. kenangan dengan hbag?

xde

9. kalau org kata awak gemuk?

xksh sbb dulu mama kurus sgt.apa2 perkara yg xmudaratkan kesihatan mama, mama xksh.mama terima seadanya. mama cuma risau perut buncit je sbbnya menampakkan cam pregnnt je..buat malu jek.

10. cikgu sekolah rendah yg masih dihati?

cikgu abd rahman...ckgu BM masa darjah 6

kak yati n kak anne sila jawab tag ni.

::Pelajaran semalam::

dah lama xupdate kan. bz sgt2.xsempat nk menaip.terjah blog kwn2 je.
byk bnd mama nk cite tp sume tu cite basi je.
psl tajuk entry ni, mama juz nk kongc apa yg mama belajar semalam.
* mama xleh pk nk siap cepat je.ngaja budak2 kelas belakang, mama kn pastikan keje mereka siap.yg penting siap, xkira la berapa lama ms yg diambil.mama kena keje scara sistematik lg.
lain kali, kn tgg diorg siap salin br mama padam white board.

Rabu, 8 Julai 2009

::Tag Heuer : 30 soalan dalam Bahasa Melayu ::

tag ni dpt dr kak yati chomel. byk sungguh nk kn jwb


sila jawab soalan2 ini dalam bahasa melayu.

  1. bekas kekasih sy adalah:

kl gtau pon, bknnya kenal.hehehe

2. saya sedang mendengar:

iklan ntah apa ntah kat tv ni

3. mungkin saya patut:

kurangkan membebel pd hubby. :)

4. saya suka:

cium insyirah n papa insyirah

5. sahabat - sahabat baik:

mereka2 yg bersama saya semasa susah n senang.

yg sentiasa ingat pada sy n sama2 menjaga ikatan persahabatan kami

6. saya tak faham:

knp masih diberi kepercayaan untuk melakukan kerja penting walaupun sy dah buat perangai cam buat kerja lmbt, n sll lupa. knp ye?????

7. saya kehilangan:

ibu tersayang.rinduny kat ma

8. Ramai yg berkata:

sy soerng yg tabah

9. makna nama saya:

nur-cahaya idayu-xpernah jmp la.ada sape2 tahu x?

10. cinta adalah:

sesuatu yg dperlukan dalam hdup.memainkan peranan penting, yg mmpu membuat manusia menjadi gila dan senyum keseorangan

11. disesuatu tempat, seseorang sedang:

memandu kereta utk pulang ke rumah

12. saya akan mencuba:

menjadi yg terbaik untuk abg n anak2.

13. ayat SELAMANYA membawa maksud:

smp bila2

14. telefon bimbit saya:

sony ericcson k660i. abg yg belikan, hp w850i rosak

15. bila sy terjaga dari tidur:

ada insyirah je.papa dah bgn maknanya mama bgn lmbt

16. saya paling meluat bila:

orang buat2 baik depan saya

17. pesta/parti adalah:

tempat yg akn mengundang dosa (ini pandangn sy)

smbng nnt2...papa nk buat slide powerpoint utk viva nnt

smbng balik...

18. Haiwan yang paling comel yang pernah sy temui ialah:

xde jmp lagi la

19. Peringkat umur yang paling menyeronokkan bagi saya ialah:

masa usia remaja esp time blaja kat UTM.

20. hari ini:

amik CRK(cuti rehat khas) ikut papa g skudai.skang mama surf tenet dr rose cottage hotel.

21. Malam ni sy akan:

bgn buat susu inyirah sbb nk bg papa tdo puas2 sbb esk dia kn viva(bese papa yg bgn buat susu...mama tdo je)

22. Esk plak:

maybe g jln2 kat plaza angsana, danga bay n utm after papa viva.pegi mengimbau kenangan

23. Saya betul2 inginkan:

ibu kandung saya

24. Ketika anda lihat muka anda di hadapan cermin pagi ni:

masih cam dulu..

25. Pusat membeli - belah atau aked permainan:

dah nm perempuan..mestilah pusat membeli belah...

26. Makanan barat atau jepun:

makanan pantai timur...kelate

27. bilik yang terang atau gelap:

gelap

28. MAkanan segera adalah:

yang dah siap sume..tgg masak n mkn je

29. Ayat terakhir yg anda katakan pada sesorang:

jgn main...tgk tu....pada insyirah

30. Siapa yang anda mahu tag?

kak anne, ijah, nik, ayu shah

.::jalan2 ke JB::.

esk mama cuti 2hr..
ikut papa g jhr...
leh bwk insyirah tgk tmpt mama n papa bercinta dulu...
xsabrnya...mama mmg rindukan utm...

::Dah Tukar Da::

mama dah letak insyirah kat nurseri
sng hati rasanya
dekat, xperlu lg nk kelam kabut
skang, mama xksh dah kl insyirah tdo kul 10am...
dah xpyh nk pk bila nk mnd..
anta insyirah, mama leh mnd ngn tenang dah...
1st day kat nurseri, insyirah nangis teruk.
kalu umi xgtau pon, mama leh tahu..
mata insyirah bengkak,
bila blk umah, girangnya bukan main lg...
hr ni dah hr ke3,
tp esk mama n papa nk g jb,
papa nk viva,
4hr ngn mama papa,
mst nangis lg kl dok nurseri ni...

Isnin, 29 Jun 2009

::mcm2 rasa lah::

lama dah mama xonline...
mama bz, tp alasan utama...
broadband kn block...papa xbyr bil...
bila mama merengek nk gn internet, br papa g byr bil...huhu...

mama nk cite psl pgasuh insyirah ni...
smlm papa bg upah mgasuh,
mama br msk kete nk blk umah,
tb2 dpt msg dr akak tu

akak tu: salam, akak nak tanya jgn marah duit ngasuh rm200 ke atau rm250?
mama:rm200
akak tu:kenapa 200 potong cuti sekolah ke
mama:ha'a
akak tu: bukan nak bekira kan awal2 dulu akak dah ckp walau ayu anta awal ambil lewat akak tak pernah kira.sbb yg lain pun cikgu sama bg tak pernah potong
mama:sbb cuti 2mgg.xpe la.nnt sy tmbh lg Rm50.
akak tu: tepulang pada ayu la
mama:xpe..sy tambh lg rm50.

mama cukup terkjet bila akak tu persoalkan byran tu.kata xbekira tp cam bekira je...
knp mama potong rm50?
  1. cuti sekolah 2mgg---mama langsung xanta insyirah kat umah dia.kl ikutkan tu dh separuh bln.kl 250 bahagi 2 = 125. tu pon mama bg lbh sbb ada yg anta insyirah hr sabtu.

sblm ni mmg mama nak bg penuh.tp xjd sbb ada beberapa perkara yg mama xpuas hati.so mama jd seorg yg berkira. sbb kenapa mama berkira?

  1. tiap kali mama nk ltk insyirah hr sabtu bl mama keje, mesti mcm2 alasan akak tu kasi.tp bg jgk letak.tp tu lah, buat ayat suh kite fhm yg dia xnk jg nk g jln2.
  2. tdokan insyirah ngn letak bantal kat muka..yg ni sgt2 xpuas hati...mama nk ltk bantal atas kaki insyirah pon tkt, tkt nnt bntal tu ttp muka n lemas.
  3. pnh skali mama bwk balik botol susu insyirah.bl tengok kat puting botol susu tu...mak aihhhh tersangat la kotor.
  4. toto insyirah suka2 hati je bg org lain guna n mama pnh ternampak, toto insyirah cam dibuat selimut oleh anak dia n ada kat kaki anak dia(dh lm tdo, n slimut tu dah trn kat kaki)
  5. tiap kl mama bgtau sesautu utk kebaikn insyirah mst akak tu akn gtau dia mmg bt gtu, mmg xbuat gtu.mcm dia tau sume bnd.ssh untuk mama nk suarakan sst.
  6. dia jg 7org lg.dgn byran 250 tu, sm ngn byrn nursery kat umah mama ni.dok nursery, insyirah xtdo dlm buai, blja bermain.kat umah akak tu, asik tdo je insyirah ni.
  7. byrn 250, tu kl kat nursery, anta dr kul 8 smp 630.mama anta insyirah kul 1130 n papa amik kul 630.seingt mama, br 2x mama amik insyirah lmbt.1st sbb hujan lebat n 2nd mama g jln tar. ms nk g jln tar tu, mama dah ckp awal2 nk amik lmbt.shari bef mama nk g jln tar, akak tu leh ckp "lupa nk gtau ayu, mak2 bdk lain bg cuti kat kitorg.kira jg separuh hari la.lupa plak kat baby ni.ayu nk g lama ke?"ayat dia tu buat aku serba slh.tp memandangkan aku dh gtau awal, aku bt xtau je.bila amik insyirah ptg tu, elok2 je aku tgk ada budak lain lg yg dia jg.ckp jg separuh hr.

ya..mama akan jg seorg yg berkira kl mama xpuas hati n org berkira ngn mama.sikap mama byk bergantung pd sikap org pada mama. mmg mama leh anta insyirah hr sabtu tp mama anta ngn perasaaan serba salah sbb akak tu nk kuar.dia akn ckp xpe2.anta je la.kitorg leh kuar lps ayu amik insyirah.

mama dah bincang ngn papa...smp thn ni je anta insyirah kat umah akak tu.mama n papa nak anta insyirah kart nursery blok dpn umah kitorg.senang...xpyh nk sakit2 kpla.byran mmg dah fix.

Rabu, 10 Jun 2009

::Award tuk Kak Yati Chomeyl::


award ni nk kasi ko Kak Yati Chomeyl sbb jd 1st follower mama.tima kasih ye umi SN

Selasa, 9 Jun 2009

::Father's Day Contest::

ni 1st contest yg mama masuk sjk terlibat ngn dunia blog ni.rs nak join contest ni sbb nk ramaikan kawn2 blogger.tgk la follower mama, xde seorg pon kan :(...sbb itulah mama kn join contest..dpt cr kawan nnt.

nama papa: mohd bakery b md hussin (unik kan nama papa :) )
nama anak : iman nur insyirah bt mohd bakery
insyirah br je berada 6 bulan kat bumi Allah ni.

gmbar ni mama ambil masa g kenduri kahwin kawan baik papa, mr.yo. mama pilih gambar ni sbb nilah gambr yg terbaru n gambar yg insyirah pandang kamera n xhisap puting dan sbb utamanya ni je gmbr yg ada ngn mama skang.gmbr2 yg lain sume ada kat umah mamapapa kat kota damansara. skang ni mama ngn insyirah kat kg.papa je ada kat sana.xdpt la mama nk ltk gmbr yg melambangkan kasih syg seorg ayah kpd anaknya (eleh...cam ler ada gambr cenggitu...hehheeh...ayat pohon simpati ler tu sbnrnya...:) )

pasal tempat nk celebrates father's day ni..pastinya kat umah kami je.br la boleh romantik2 skit...hehehe...lg senang celebrates kat umah..sng nk buat kejutan.apa yg mama nk buat, xnak ckp...nt xsurprise sbbnya ada kemungkinan papa bc blog mama.

sape2 yg nk join father's day contest ni boleh la tgk syarat2nya kat blog mama tisya.cpt2!!!besok dah tarikh tutup ni...



Ahad, 7 Jun 2009

kita biasa menangis kerana rindu,

kita jarang menangis kerana sayang.

mgg lepas, mama menangis bila mama gtau papa,mama syg papa sgt2,

nk bersama smp ke akhir hayat.

mama xtau knp mama menangis, mama rs sebak bila mama ungkapkan, "ayg syg abg sgt2".

mgkin sbb mama bnyk menyusahkan papa.

mama terpk, kl mama syg papa, knp mama sll myusahkan papa?

mama septtnya mengharungi keadaan skang ngn papa tnp merungut.

hr ini, mama berjnj utk xmenrungut lg.

xpe la, kl skang xdpt nk g shopping2 lg, 

mama kn fhm kan keadaan kita,

keadaan dl xsm ngn skang.

ayg syg abg..

Selasa, 2 Jun 2009

::MAMA pon mau update::

bila online,bc blog kwn2, ramai yg dah update.mama pon mau update la.

ni pon layan blog sbb bucuk mama tgh tdo.

cuti ni mama bz btl, maklumlah ramai yg mendirikan masjid.

sepupu papa n abg mama pon mendirikan masjid.menjadikan keadaan mama bz.tmbh2 plak bucuk mama xnak ngn org lain.nk ngn mama n papa je.dah kenal org dah.

kenduri spupu papa, mama xbz mana pon.tolong2 gtu je.kenduri abg mama la yg bz.mama kn buat hantaran utk abah long bucuk mama.pnt gak la rs.tmbh2 plak insyirah merengek bila tgk mama buat keje.dia xnak mama buat keje.mcm jeles je mama xpedulikan dia.pdhal mama dah ckp ngn dia, mama nk buat keje, insyirah dok ngn papa.tp xmo gak.lg buat xtau, lg kuat dia menrengek.bila mama amik, trs diam.geram btl, rs nk gigit je dia. ms bertandang ke umah mama long dia pon, xsempat nk amik gmbr.bdk bucuk ni merengek2 sbb pns + rimas ramai org. xpe la, nnt kita amik gmbr ms kenduri menyambut menantu la.

bergambar lepas akad nikah.

ni plak masa join rombongn pengantin lelaki kwn papa.


kenduri kawen spupu papa.
gmbr2 yg di snap masa kenduri abg long mama xleh nk update lg sbb papa tfer gambr kat laptop abah im insyirah.

Selasa, 26 Mei 2009

.:bila mama bosan...

inilah hasil keje mama...kugodek hp
terhasil la gambar ni...bese amik gmbr biasa je


habis mama conteng..ada gak bakat melukis ye..
gmbr2 kat atas ni, mama amik ms mama kebosanan menghadiri latihan dalam perkhidmatn.inilah ladap yg membosankan mama...

::gAmbar Insyirah::

sila la melayan gmbr2 insyirah ni.
lepas mnd.ms nk pkaikan bj,sibuk nk isap jari kaki.

tgh tgg mama n papa bersiap nk g klinik.sy kn inject kat 2-2 belah kaki.sakit tau...

lena sungguh tdo dlm kete.otw balik umah papa+mama


minum dulu...